uporaba mct pri starejsih

Uporaba MCT pri zdravstvenih vprašanjih starejših

MCT (srednje verižne trigliceride) olje je vrsta maščobe, ki ima lahko različne učinke na različne ljudi, vključno s starostniki. Tu je nekaj potencialnih učinkov MCT olja, ki bi lahko bili pomembni za starejše osebe:

  • Energijski vir MCT olje se hitro absorbira in pretvori v energijo. To lahko koristi starejšim osebam, ki morda doživljajo pomanjkanje energije ali imajo težave s prebavo običajnih maščob.
  • Podpora možganski funkcijinekatere raziskave kažejo, da lahko MCT olje izboljša možgansko funkcijo. To je lahko koristno za starejše osebe, ki se soočajo s kognitivnimi izzivi, kot so težave s spominom.
  • Podpora pri hujšanjuMCT olje se včasih uporablja kot dodatek k prehrani za podporo hujšanju. Starejši ljudje se včasih soočajo s težavami pri ohranjanju zdrave telesne mase.  MCT olje lahko zaradi bogate energetske vrednosti pomaga pri uravnavanju telesne mase.
  • Podpora prebaviMCT olje lahko spodbuja absorpcijo hranil in podpira prebavo. To je lahko koristno za starejše osebe, ki imajo težave s prebavo ali imajo pomanjkanje določenih hranil.
  • Ketonski viri MCT olje lahko poveča raven ketonov v telesu. Ketoni so alternativni vir energije, ki jih lahko možgani uporabljajo namesto glukoze. To lahko pomaga pri podpori energije, zlasti pri ljudeh, ki imajo težave z uporabo glukoze za energijo.

mct pripravek za starejse

Večina raziskav klinične uporabe MCT na medicinskem področju je bila opravljena za pooperativno uporabo pri specifičnih motnjeh absorpcije lipidov. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja pa so se razširili raziskave na področje preprečevanja debelosti in uporabe pri športni dejavnosti.

Podhranjenost, šibkost in demenca so velike zdravstvene težave pri starejših. Študija ki so jo skupaj izvedle Kitajska, Japonska in Tajvan je poročala, da je pogostnost podhranjenosti večja pri ljudeh, starejših od 70 let. Podhranjenost pa je povezana s sarkopenijo, šibkostjo in razvojem demence. To je pomembno z vidika pričakovane zdrave življenjske dobe pri starejših, ki je zaradi omenjenih razlogov lahko krajša od pričakovane. Pri starejših velja, da je ravnovesje vnosa energije porušeno zaradi zmanjšanja vnosa hrane. Zmanjšana aktivnost, zmanjšan apetit zaradi zdravil, zmanjšana funkcija žvečenja in požiranja je le nekaj dejavnikov, ki vplivajo na zmanjšan vnos hrane.

Krhkost je opredeljena kot stanje, pri katerem s starostjo upada psihična in telesna vitalnost, življenjske funkcije pa so okrnjene zaradi soobstoja številnih kroničnih bolezni. To ima za posledico pojav psihične in telesne ranljivosti. Le z ustrezno intervencijo je možno ohraniti in izboljšati življenjske funkcije.

Sarkopenijo povzročajo različne spremembe povezane s staranjem. Te vključujejo oslabljene nevrološke učinke, kronična vnetna stanja, oksidativni stres, znižane ravni spolnih hormonov in rastnega hormona. Čeprav so ti različni dejavniki povezani, je nekako pričakovano, da bosta vadba in ustrezna prehrana učinkovita pri izboljšanju kvalitete življenja starejših. Zlasti kombinacija sarkopenija/debelost ni le posledica starostnih sprememb temveč presnovnih nepravilnosti in mišične disfunkcije. To pa privede do večjega tveganja za srčno-žilne bolezni.

Tako se v zadnjem obdobju zelo preučuje potencial MCT pri obravnavi vprašanj podhranjenosti, šibkosti in sarkopenije, značilne za starejše. MCT je v primerjavi z dolgoverižnimi trigliceridi skoraj brez okusa in vonja in ga zlahko dodamo običajnim jedem. Ima pa tudi manjši učinek na lipide v krvi.

Uporaba pri podhranjenosti

Starejši stanovalci geriatrične (geriatrija je veja medicine, ki se ukvarja s preučevanjem, preprečevanjem, lajšanjem in zdravljenjem starostnih bolezni) ustanove, ki niso bili priklenjeni na posteljo, vendar so bili ogroženi zaradi podhranjenosti, so 12 tednov prejemali tekočo testno hrano, ki je vsebovala 6 g MCT ali 6 g LCT. Tako so ocenili učinek na njihov prehranski status. Rezultati so pokazali, da so se teža, ITM (indeks telesne mase), obseg nadlahti in obseg spodnjega dela noge sčasoma spremenili v skupini MCT, ne pa tudi v skupini LCT. Koncentracija kreatina v krvi, pokazatelj mase skeletnih mišic, se ni povečala v nobeni skupini. V tej študiji je bil mehanizem izboljšanja serumskega albumina (njihova funkcija je uravnavanje osmotskega tlaka in volumna krvi) z MCT opisan kot pomemben učinek MCT. Ta se hitro presnavlja kot energija v jetrih, poveča se izraba energije, pridobljene iz lipidov, z aktivacijo lipidne oksidaze v jetrih in zavira glikogenezo z razgradnjo aminokislin.

Avtorji so zaključili, da lahko 6 g MCT na dan, če ga primerjamo z LCT, znatno izboljša različne krvne parametre, ki odražajo prehransko stanje, zlasti albumin, ki je pokazatelj tveganja za podhranjenost. V študijah, kjer so dajali MCT kot vensko prehrano, je bilo izboljšanje prehranskega stanja potrjeno brez motenj delovanja jeter. Dokaz potenciala MCT za izboljšanje podhranjenosti je pomemben, saj se lahko pričakuje, da bo vnos MCT ohranil in izboljšal zdravje starejših že z rahlimi spremembami v njihovih vsakodnevnih prehranjevalnih navadah.

Preberi še

KAJ MENIJO DRUGI

Z dodatki v smutiju pa sploh THE BEST!
Marjetka Šibelja, nutricistka
Odličen vir energije na potovanjih!
Jaroslav Kovačič, PRO triatlonec
Super namesto kave ob desetih!
Katja Pirc, oblikovalka
S kakovostnimi maščobami do svetovnih rekordov!
Stanko Verstovšek, ultrakolesar
Priporočam vsem lowcarb športnikom!
Aleš Suhadolnik, trener
Te nasiti do kosila.
Saša Bajc, psihologinja

ZDRAVA PREHRANA IN UČINKOVITE VADBE V TVOJEM INBOXU -5% OFF NA NAKUP!