Banane

Kalij – element, ki skrbi za zdravo srce ❤️

Kalij je izredno pomemben mineral za naše telo, saj igra ključno vlogo pri številnih fizioloških procesih. Za odraslega človeka je priporočljivo, da dnevno zaužije vsaj 2.000 mg kalija, večje količine pa se priporočajo predvsem ljudem s povišanim krvnim tlakom in večjim tveganjem za srčno-žilne bolezni. Sicer je pomanjkanje kalija redek pojav, kaže pa se kot mišična oslabelost in motnja v delovanju srca. Ravno s tem namenom smo Zmešan’cu dodali kalij, saj želimo vaše mišice in srce ohraniti vitalne.

Tukaj je nekaj razlogov, zakaj je kalij pomemben za naše telo:

Uravnavanje krvnega tlaka: kalij pomaga uravnavati krvni tlak in lahko zmanjša tveganje za visok krvni tlak (hipertenzijo). Deluje tako, da pomaga telesu izločiti odvečno natrijevo (sol) in s tem zmanjša volumen krvi.

Elektrolitsko ravnotežje: kalij je eden izmed glavnih elektrolitov v telesu, skupaj z natrijem, klorom in kalcijem. Skupaj s temi elektroliti igra ključno vlogo pri vzdrževanju ravnotežja elektrolitov, kar je nujno za normalno delovanje živčnih celic, mišic in srca.

Srčno delovanje: kalij je bistven za normalno delovanje srca. Pomaga pri prenosu električnih signalov, ki sprožijo srčni utrip, in uravnava srčni ritem. Pomanjkanje kalija lahko povzroči nepravilen srčni utrip.

Mišično delovanje: kalij je ključen za delovanje tako skeletnih (mišice za gibanje), kot tudi gladkih mišic (mišice v notranjih organih, kot je črevo).

Zdravje kosti: kalij lahko pripomore k zdravju kosti, saj pomaga pri ohranjanju kislo-bazičnega ravnovesja v telesu. To lahko zmanjša izgubo kalcija iz kosti.

Pomanjkanje kalija (hipokalemija) lahko povzroči različne zdravstvene težave, vključno z mišičnimi krči, utrujenostjo, nepravilnim srčnim utripom, težavami z živčnim sistemom in drugimi simptomi. Ravnovesje kalija v telesu je ključnega pomena za ohranjanje dobrega zdravja.

Keto dieta in kalij

Kalij ima pomembno vlogo pri keto dieti, ki je visoko maščobna in nizko ogljikohidratna prehrana. Pri keto dieti se telo preusmeri v stanje, imenovano ketoza, kjer za energijo uporablja maščobe namesto ogljikovih hidratov.

Ker se pri keto dieti pogosto zmanjša vnos sadja in nekaterih drugih živil, ki so naravno bogata s kalijem, je pomembno, da spremljate svoj vnos tega minerala in se trudite vključiti s kalijem bogata živila, kot so avokado, zeleno listnata zelenjava, oreščki in semena, v svojo prehrano. Porcija Zmešan’ca, ki vsebuje 134 kcal, v svoji sestavi poskrbi za 10% priporočene dnevnega vnosa, kar je približno kot polovica banane, ki slovi kot bogat vir kalija.

Športna aktivnost in kalij

Ker kalij skrbi za pravilno srčno in mišično delovanje ima pomembno vlogo med športno aktivnostjo in vpliva na več vidikov telesnega delovanja med vadbo. Tu je nekaj načinov, kako kalij deluje med športno aktivnostjo:

Mišična funkcija: Kalij je ključen za normalno delovanje mišic med fizično aktivnostjo. Pomanjkanje kalija lahko vodi v mišične krče, šibkost mišic in nezmožnost vzdrževanja mišične moči med vadbo.

Hidracija: Kalij je elektrolit, ki sodeluje pri uravnavanju ravnotežja telesnih tekočin. Med vadbo se znojimo, kar pomeni, da izgubljamo tekočino in elektrolite, vključno s kalijem. Pomanjkanje kalija lahko prispeva k dehidraciji, kar lahko negativno vpliva na telesno zmogljivost.

Srčno delovanje: Kalij igra ključno vlogo pri vzdrževanju normalnega srčnega ritma. Med intenzivno vadbo srce bije hitreje, kar poveča potrebo po kaliju. Zadostna količina kalija je ključna za preprečevanje nepravilnega srčnega utripa med vadbo.

Preprečevanje mišičnih krčev: Pomanjkanje kalija je lahko eden od vzrokov za mišične krče med športno aktivnostjo. Z uživanjem kalijem bogatih živil ali dodatkov lahko zmanjšate tveganje za mišične krče. Če pa med vadbo doživite krče, lahko uživanje hrane ali napitkov, bogatih s kalijem, pomaga pri njihovem lajšanju.

Energija: Kalij sodeluje pri presnovi ogljikovih hidratov, kar pomaga telesu pridobiti energijo iz hrane. Med vadbo je pomemben vir energije za mišice.

Pomembno je, da ohranjate prehrano, ki vsebuje dovolj kalija ter se izogibate dehidraciji, še posebej med intenzivno vadbo. Strokovnjaki običajno priporočajo, da se med vadbo in po njej hidrirate s tekočinami, ki vsebujejo elektrolite, vključno s kalijem, da ohranite optimalno telesno funkcijo med športno aktivnostjo.

Preberi še

KAJ MENIJO DRUGI

Z dodatki v smutiju pa sploh THE BEST!
Marjetka Šibelja, nutricistka
Odličen vir energije na potovanjih!
Jaroslav Kovačič, PRO triatlonec
Super namesto kave ob desetih!
Katja Pirc, oblikovalka
S kakovostnimi maščobami do svetovnih rekordov!
Stanko Verstovšek, ultrakolesar
Priporočam vsem lowcarb športnikom!
Aleš Suhadolnik, trener
Te nasiti do kosila.
Saša Bajc, psihologinja

ZDRAVA PREHRANA IN UČINKOVITE VADBE V TVOJEM INBOXU -5% OFF NA NAKUP!