Kaj je zmešan'c?

Kaj je zmešanc?

Zmešan’c je napitek z naravnimi sladili (eritritol in stevia), bogat z MCT maščobami in beljakovinami iz sirotke z naravno aromo vanilije. Zaradi zmanjšane vsebnosti ogljikovih hidratov glavni vir energije predstavljajo masčobe MCT (medium chain trygliceride – srednjeverižni trigliceridi) nasičene maščobne kisline. Značilnost le-teh je učinkovita absorpcija v telesu in sposobnost, da se izjemno hitro presnovijo in porabijo kot gorivo za mišiče in organe. MCT je torej odlična izbira za vse, ki imajo povečane potrebe po energiji, kot so npr. bolniki po hujših operacijah, otroci in dojenčki v fazi rasti, športniki ob hudih fizičnih naporih ter starostniki, ki imajo zmanjšano proizvodnjo energije.

Druga pomembna sestavina Zmešan’ca je sirotka, ki je sestavljena je iz pomembnega aminokislinskega profila, pa tudi iz več funkcionalnih komponent, ki podpirajo imunski sistem. Najmanj predelana oblika beljakovin je sirotkin koncentrat. Vsebuje približno 35 do 89 % beljakovin. Preostali del so maščobe, minerali, laktoza, delček ogljikovih hidratov ter voda. Izmed sirotkinih beljakovin ima koncentrat najboljši okus, ker nanj večinoma vplivajo maščobe ter sladkorji. Vsekakor pa sirotkin koncentrat ni primerna izbira za osebe z laktozno intoleranco.

Zakaj je zmešan’c sladek in brez sladkorja?

Eritritol

Za okus sladkosti smo v Zmešanc’u uporabili eritritol in stevio. Eritritol je organska spojina in naravno prisotna kot sladkorni alkohol s štirimi ogljikovimi atomi. Uporablja se kot aditiv za živila in nadomestek sladkorja. V telesu se večina eritritola absorbira v krvni obtok, nato pa se večji del izloči nespremenjen z urinom. Približno 10 % preide v debelo črevo. Ker se 90% eritritola absorbira, preden preide v debelo črevo, običajno ne povzroči odvajalnega učinka, kar je pogosta posledica uživanja drugih sladkornih alkoholov (kot sta ksilitol in maltitol). Je približno 100- do 300-krat slajši od namiznega sladkorja, vendar ne vsebuje ogljikovih hidratov, kalorij ali umetnih sestavin.

Eritrol

Stevia

je nadomestek sladkorja, narejen iz listov rastline stevia. Steviozidi so 100- do 300-krat slajši od namiznega sladkorja in ne vsebujejo kalorij in umetnih sestavin. Ker se v telesu ne presnavljajo, jih ne absorbiramo, kar pomeni, da ne vpliva na raven krvnega sladkorja. Namesto tega steviozidi preprosto preidejo skozi prebavni trakt in se izločijo iz telesa skozi blato in urin. Stevia ima tudi druge potencialne koristi za zdravje, kot so antibakterijske in protivnetne lastnosti ter sposobnost zniževanja krvnega tlaka in izboljšanja ravni holesterola v krvi. Zaradi nizke vsebnosti kalorij in dejstva, da se ne presnavljajo v telesu, se stevia pogosto uporablja kot sladilo za ljudi s sladkorno boleznijo ali tiste, ki želijo zmanjšati vnos sladkorja v prehrani. Stevia se običajno uporablja v majhnih količinah, saj je zelo sladka in lahko spremeni okus hrane in pijače, če jo dodamo v prevelikih količinah.

Stevia

Inulin

Inulin je vrsta prebiotika, ki se nahaja v številnih rastlinah, vključno z radičem, topinamburjem, cikorijo, čebulo in česnom. Je vodotopen polisaharid, ki ga naše telo ne prebavi, ampak služi kot hrana za dobre bakterije v našem črevesju.
Inulin ima nekaj koristi za zdravje. Ker spodbuja rast koristnih bakterij v našem črevesju, lahko pomaga izboljšati prebavo in absorpcijo hranilnih snovi, zmanjšati vnetje v telesu in izboljšati imunski sistem. Poleg tega lahko inulin pomaga pri uravnavanju ravni krvnega sladkorja in holesterola v krvi.
Ker inulin ni prebavljiv, lahko prispeva tudi k občutku sitosti in pomaga pri nadzoru teže. Poleg tega se uporablja tudi kot nadomestek sladkorja v številnih živilih in pijačah, saj ima podobno sladkost kot sladkor, vendar ima manj kalorij in ne povzroča zvišanja ravni krvnega sladkorja.
V skladu z nekaterimi raziskavami lahko prekomerno uživanje inulina povzroči nekaj prebavnih težav, kot so napihnjenost, napenjanje in driska. Zato je priporočljivo upoštevati navodila za uživanje inulina, ki jih podaja proizvajalec. Pred uvedbo inulina v prehrano je vedno priporočljivo posvetovati se z zdravstvenim strokovnjakom.

Inulin

Preberi še

KAJ MENIJO DRUGI

Z dodatki v smutiju pa sploh THE BEST!
Marjetka Šibelja, nutricistka
Odličen vir energije na potovanjih!
Jaroslav Kovačič, PRO triatlonec
Super namesto kave ob desetih!
Katja Pirc, oblikovalka
S kakovostnimi maščobami do svetovnih rekordov!
Stanko Verstovšek, ultrakolesar
Priporočam vsem lowcarb športnikom!
Aleš Suhadolnik, trener
Te nasiti do kosila.
Saša Bajc, psihologinja

ZDRAVA PREHRANA IN UČINKOVITE VADBE V TVOJEM INBOXU -5% OFF NA NAKUP!