5 MCT zanimivosti (Medium chain triglyceride – srednje verižne maščobe)

Srednjeverižni trigliceridi (MCT) so posebna vrsta maščob, ki jih najdemo v kokosovem in palmovem olju. MCT olje je postalo priljubljeno zaradi svojih zdravstvenih koristi in uporabe v različnih aplikacijah.

Tukaj je pet zanimivosti o MCT olju:

  1. Hitra energijska oskrba – MCT olje se hitro presnovi v energijo, kar ga naredi za odličen vir goriva za telo. MCT maščobe se razgradijo in prebavijo hitreje kot dolgoverižne maščobe, kar omogoča hitro oskrbo z energijo. To je lahko koristno za športnike in tiste, ki potrebujejo hitro energijsko oskrbo.
  2. Pomaga pri hujšanju – MCT olje se uporablja v številnih dietah za hujšanje, saj lahko poveča občutek sitosti. Poleg tega spodbuja oksidacijo maščob, kar lahko pomaga pri izgubi telesne maščobe. Prav tako se uporablja v ketogeni dieti, kjer zmanjšuje ogljikove hidrate in spodbuja telo, da proizvaja ketone za energijo.
  3. Podpira prebavo – MCT olje lahko pomaga izboljšati prebavo in absorpcijo hranil. Pomaga pri povečanju absorpcije kalcija, magnezija in drugih hranil v črevesju ter lahko pomaga pri obvladovanju težav s prebavo, vključno z malabsorpcijo.
  4. Uporaba v kozmetičnih izdelkih: MCT olje se pogosto uporablja v kozmetičnih izdelkih, kot so losjoni, mazila in šamponi. Zaradi svoje lahke in nelepljive teksture je MCT olje priljubljena sestavina za vlažilce in izdelke za nego kože.
  5. Možna uporaba pri zdravstvenih težavah: MCT olje se preučuje kot potencialno koristno za različne zdravstvene težave, vključno z neozdravljivo epilepsijo, težavami s prebavo in staranjem. Prav tako se preučuje v povezavi s kognitivnimi težavami, kot je demenca. Vendar je treba poudariti, da so potrebne nadaljnje raziskave, da potrdijo te ugodne učinke.

V nadaljevanju povzemamo članek objavljen na povezavi, ki pojasnuje in natančneje navaje izsledke raziskav o aplikaciji in iznajdbi MCT-ja.

V 50. letih prejšnjega stoletja je v ZDA postala popularna proizvodnja predelanih maščob in olj iz kokosovega olja. Med tem procesom so odkrili srednje verižne maščobne kisline (MCFA – Medium chain fatty acids) kot stranski produkt in razvili proizvodno metodo za srednjeverižne trigliceride (MCT). Sprva so MCFA vključevale maščobne kisline od heksanojske kisline (C6:0) do dodekanojske kisline (C12:0). Danes pa se njihova sestava razlikuje med proizvajalci in ni jasne definicije.

MCFA so bolj topne v vodi kot dolgoverižne maščobne kisline (LCFA – long chain fatty acids) zaradi svoje krajše verige. Te razlike v fizikalnih lastnostih so leta 1960 privedle do raziskav o uporabi srednjeverižnih maščob za izboljšanje različnih težav pri absorpciji maščob in podhranjenosti.

Več kot pol stoletja je minilo od začetne uporabe MCFA v medicinske namene. Ugotovili so, da niso le vir energije, temveč imajo tudi različne fiziološke učinke. Na primer, povečujejo oksidacijo maščob, kar je pritegnilo pozornost pri raziskavah zmanjšanja telesne maščobe in izboljšanja vzdržljivosti pri vadbi.

Nedavne raziskave kažejo tudi na to, da srednjeverižne maščobe spodbujajo anabolizem beljakovin in zavirajo katabolizem, kar je koristno pri preprečevanju izgube mišične mase, še posebej pri starejših ljudeh. Prav tako so se začele raziskave o uporabi srednjeverižnih maščob pri prehranski podpori bolnikov z rakom in bolnikov z neozdravljivo epilepsijo.

Poleg tega se je pokazalo, da se srednjeverižne maščobe lahko delno pretvorijo v ketonska telesa. To je vodilo k uporabi srednjeverižnih maščob v “ketonskih dietah” za bolnike z neozdravljivo epilepsijo in bolnike z rakom.

Raziskave tudi preučujejo možnost izboljšanja kognitivnih funkcij pri bolnikih z demenco in blagimi kognitivnimi motnjami s pomočjo srednjeverižnih maščob.

V sodobni družbi sta debelost zaradi prekomerne prehrane in pomanjkanje gibanja ter šibkost zaradi podhranjenosti in staranja glavni zdravstveni težavi. Zato se preučuje, kako bi srednjeverižne maščobe lahko prispevale k reševanju teh problemov.

Če povzamemo, srednjeverižne maščobe so bile prvotno uporabljene za medicinske namene, vendar se zdaj raziskujejo tudi za koristi pri zdravih ljudeh. Njihova vključitev v našo prehrano bi lahko pomagala pri spopadanju s številnimi zdravstvenimi težavami.

V naslednjem blogastičnem prispevku se bomo bolj podrobno dotaknili uporabnosti MCT-ja pri raznih bolenzenskih stanjih.

Preberi še

KAJ MENIJO DRUGI

Z dodatki v smutiju pa sploh THE BEST!
Marjetka Šibelja, nutricistka
Odličen vir energije na potovanjih!
Jaroslav Kovačič, PRO triatlonec
Super namesto kave ob desetih!
Katja Pirc, oblikovalka
S kakovostnimi maščobami do svetovnih rekordov!
Stanko Verstovšek, ultrakolesar
Priporočam vsem lowcarb športnikom!
Aleš Suhadolnik, trener
Te nasiti do kosila.
Saša Bajc, psihologinja

ZDRAVA PREHRANA IN UČINKOVITE VADBE V TVOJEM INBOXU -5% OFF NA NAKUP!