Pripravite se na gladek prehod in dosežite svoje cilje: 10 ključnih korakov za uspešen začetek keto diete

Začetek ketogene (keto) diete vključuje več ključnih korakov, da zagotovite gladek prehod in uspešno delovanje diete. Tukaj je 10 osnovnih načel, ki vam bodo pomagala začeti s keto dieto:

  1. Razumevanje osnovnih procesov

Seznanite se, kaj je keto dieta — to je dieta z visoko vsebnostjo maščob, zmerno vsebnostjo beljakovin in zelo nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Vašemu telesu pomaga vstopiti v stanje ketoze, kjer (namesto ogljikovih hidratov) maščobe porablja kot primarni vir za goriva.

  1. Posvetovanje z zdravstvenim delavcem

Pred začetkom katere koli nove diete, še posebej, če imate obstoječe zdravstvene težave, je ključnega pomena posvetovanje z zdravstvenim delavcem, da zagotovite, da je dieta varna in primerna za vas.

  1. Določitev realnih ciljev

Določite svoje cilje za začetek keto diete, ne glede na to, ali gre za izgubo teže, izboljšanje ravni energije ali boljši nadzor ravni krvnega sladkorja. Postavitev jasnih, realno-dosegljivih ciljev vam lahko pomaga ostati motivirani.

  1. Načrtovanje obrokov

Ustvarite načrt obrokov, ki ustreza makrohranilnim razmerjem keto diete. Držite se okvira 70-80% vaših dnevnih kalorij mora prihajati iz maščob, 15-20% iz beljakovin in 5-10% iz ogljikovih hidratov.

  1. Pospravite shrambo – odstranitev ne-Keto živil

Odstranite živila z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov iz vaše shrambe in hladilnika, kot so sladkarije, kruh, testenine in sadje z visoko vsebnostjo ogljikovih hidratov, da se izognete skušnjavi in nenamernemu uživanju.

  1. Zaloga Keto prijaznih živil

Napolnite svojo kuhinjo s keto prijaznimi izdelki, vključno z zdravimi maščobami (kot so avokado, kokosovo olje in olivno olje), zmernimi količinami beljakovin (kot so meso, ribe in jajca) ter zelenjavo z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov (kot so listnata zelenjava, brokoli in bučke). Preučite tudi trg živil in si priskrbite izdelke, ki vam pomagajo preproditi krize (Ketoslast Zmešan’c je popoln KETO hitro pripravljiv izdelek, ki premosti željo po sladkem)

  1. Naučite se brati etikete

Bodite pozorni na etikete živil, da preverite vsebnost ogljikovih hidratov, in zagotovite, da ostanete znotraj vaše dnevne omejitve ogljikovih hidratov za vzdrževanje ketoze.

  1. Ostanite hidrirani

Keto dieta lahko vodi v povečano izgubo vode, še posebej na začetku. Poskrbite, da boste čez dan pili dovolj tekočine bogate z vitamini in minerali, da ostanete hidrirani.

  1. Nadzor elektrolitov

Ko se vaše telo prilagaja ketozi, je pomembno vzdrževati uravnotežene ravni elektrolitov. Morda boste morali dopolniti elektrolite, kot so natrij, kalij in magnezij, da se izognete “keto gripi”.

  1. Sledite procesu preobrazbe

Vodite dnevnik ali uporabite aplikacijo za sledenje vašemu vnosu hrane, ravni ketoze (z uporabo trakov za urin, analizatorjev diha ali merilnikov ketonov v krvi) in kako se počutite na splošno. To vam lahko pomaga pri potrebnih prilagoditvah in ostati na pravi poti do vaših ciljev.

Z upoštevanjem zgornjih načel lahko optimistično začnete svojo pot s keto dieto, saj povečuje vaše možnosti za dolgoročni uspeh in koristi za zdravje.

Zapomnite si slednje: »Prehod v ketozo se lahko razlikuje od osebe do osebe, zato bodite potrpežljivi in dovolite svojemu telesu, da se prilagodi v svojem lastnem tempu«.

Preberi še

KAJ MENIJO DRUGI

Z dodatki v smutiju pa sploh THE BEST!
Marjetka Šibelja, nutricistka
Odličen vir energije na potovanjih!
Jaroslav Kovačič, PRO triatlonec
Super namesto kave ob desetih!
Katja Pirc, oblikovalka
S kakovostnimi maščobami do svetovnih rekordov!
Stanko Verstovšek, ultrakolesar
Priporočam vsem lowcarb športnikom!
Aleš Suhadolnik, trener
Te nasiti do kosila.
Saša Bajc, psihologinja

ZDRAVA PREHRANA IN UČINKOVITE VADBE V TVOJEM INBOXU -5% OFF NA NAKUP!